A GEA „A Taste of Tomorrow”-t kínálja a 2022-es Drinktec kiállításon: Amikor az italipar 2022. szeptember 12. és 16. között Münchenben összegyűlik a Drinktechez, a nyersanyaghiány, a megugró energiaköltségek, a klímaváltozás és a fogyasztói trendek nagy felhajtást fognak biztosítani. A GEA olyan műszaki és digitális megoldásokat mutat be, amelyek segítenek az iparágnak fenntartható és rugalmas gyártási folyamatok kiépítésében. A GEA bemutatja, hogyan lehet olyan hibrid, nagymértékben alkalmazkodó gyártósorokat konfigurálni, amelyek kisebb tételeket, gyorsabb átállást és nagyobb termékválasztékot tesznek lehetővé. (GEA az A3-as csarnokban, 373-as stand)
„Tekintettel arra, hogy a társadalmi fejlemények szinte páratlan hatással vannak az italpiacra, a Drinktec nem is jöhetett volna jobbkor” – mondja Ilija Aprcovic, a GEA folyadék- és portechnológiáinak divíziójának vezérigazgatója. „A jó hír az, hogy a GEA azért van itt, hogy segítsen ügyfeleinknek leküzdeni ezeket az akadályokat. Éppen ezért a Drinktecnél bemutatjuk, hogyan szereljük fel az üzemeket a hatékonyság és a fenntarthatóság javítása, valamint a fogyasztói trendekre való reagálás érdekében.”
A GEA innovációi vizet takarítanak meg az italgyártás során
A GEA Csoport átfogó klímacéljaival összhangban a kiállításon bemutatott újítások az italgyártás kritikus kérdését – a vízfogyasztást – kezelik, és az ipari folyamatokban a víz visszanyerésén és kezelésén át a vízsemlegességig terjednek . 2030-ra a GEA olyan megoldásokat, különösen új tisztítási technológiákat kíván kifejleszteni, amelyekhez nincs szükség ivóvíz használatára.
- Az édesvíz gyakorlatilag kiküszöbölése az alkoholmentesítésből: A GEA szűrési szakemberei a GEA AromaPlus membránalapú sör alkoholmentesítő egységét egy fenntartható lehetőséggel egészítették ki. A GEA AromaPlus PRO drasztikusan csökkenti az alkoholmentesítés során szükséges vízmennyiséget. Ugyanakkor az italgyártók a mellékterméket, az alkoholbázist felhasználhatják más alkoholos italok, például keményszelet előállítására – vagy újra felhasználhatják a sörfőzés során.
- Membránszűrő üzemekben a tisztítóvíz fogyasztásának felére csökkentése:Tekintettel arra, hogy a vízfogyasztás a helyben történő tisztítás során (CIP) fájdalmas pont az italipar számára, az a tény, hogy a GEA SmartFiltration Flush intelligens szoftvermegoldás 50 százalékkal csökkenti a CIP öblítési folyamatokban használt édesvíz mennyiségét, valódi nyereség. Ahelyett, hogy előre meghatározott üzemtisztítási ciklust ütemeznének, az érzékelők folyamatosan figyelik a víz permeátum minőségét, és a megfelelő higiéniai szintet elérve azonnal leállítják a tisztítási folyamatot. Sőt, számos vásárlói kísérlet bizonyítja, hogy a SmartFiltration Flush a CIP rendszer egészének előnyös. Mivel a csővezetékek méretei a vízmennyiségen alapulnak, az új szerszám kompaktabb CIP kialakítást tesz lehetővé. Ehhez járul még egy új, hatékony CIP szoftver: A GEA SmartFiltration CIP azt jelenti, hogy a szivattyúk nem folyamatos, hanem pulzáló üzemmódban működnek. Ennek eredményeként
- A szeparátorok hűtéséhez szükséges költségek és erőforrások csökkentése: Egy másik újdonság, a GEA Centrifuge Water Saving Unit már bizonyította költségmegtakarítási potenciálját egy tejüzemben és egy sörfőzdében. Egy gyors utólagos felszereléssel üzemóránként több száz literrel csökkenthető a leválasztási folyamathoz szükséges hűtővíz. Nagyon kis helyigényének köszönhetően az egység könnyen elhelyezhető a gyártószobában.
Az erőforrások védelmének átfogó megközelítése
A GEA CO₂-visszanyerő megoldás segítségével a gyártók a CO₂-t újrafelhasználhatják ahelyett, hogy kibocsátják. A sztrippelési technológiával a GEA még az élelmiszer-minőségű CO₂-t is képes visszanyerni az erjedés korai szakaszából. Kép: GEA
A GEA lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy elérjék éghajlati céljaikat, és megfeleljenek a kibocsátással, a vízfogyasztással és a hulladékkezeléssel kapcsolatos, egyre növekvő szabályozásnak a folyamatok átfogóbb megközelítésével. Míg a GEA technológiai szakértői a folyamattervezés során minden alkatrészt és paramétert mikroszkóp alá helyeznek, a GEA soha nem téveszti szem elől az üzem magas szintű működését.
- Annak érdekében, hogy az üzemek – akár új, akár meglévő – fenntarthatóak legyenek, a GEA a Fenntartható Mérnöki Megoldások vagy SEnS megközelítését alkalmazza . Ez lehetővé teszi a termelő üzemek alacsony energiafelhasználású vagy akár CO 2 -semleges kialakítását, miközben figyelembe veszik az olyan egyéb paramétereket, mint a csomagolás, a vízfogyasztás és az esetleges mellékáramok stb. felépítette első klímasemleges gyümölcslégyárát Rotterdamban .
- Csakúgy, mint a hő visszanyerése, a sörfőzdében vagy a szeszfőzdében erjesztett szén-dioxid is újra felhasználható . Az iparág klímavédelmi erőfeszítéseivel párhuzamosan a CO₂-árazás a kibocsátók számára sürgetővé teszi a CO₂-újrafelhasználó technológia keresését. Ez az elképzelés az ukrajnai válság hatására is egyre inkább teret nyer, ami szinte lehetetlenné teszi a takarmánygyártás melléktermékének számító, iparilag előállított gáz beszerzését. A GEA CO₂ visszanyerésemegoldás segíti a termelőket a CO₂ újrafelhasználásában ahelyett, hogy kibocsátaná, és a szükségből erényt alakítsanak ki. Másrészt a gyártók nem csak a szénesítés biztonságos ellátását élvezik, hanem a fermentációs tartályaik által biztosított magas tisztasági szintet is, ami kulcsfontosságú a végtermék minősége szempontjából. A sztrippelési technológiával a GEA még az élelmiszer-minőségű CO₂-t is képes visszanyerni az erjedés korai szakaszából. Például azok a lepárlók, amelyek az erjedésből visszanyerhetik a CO₂-t, de nem tudják felhasználni saját termékeikben, vonzó mellékterméket szereznek további értékesítésre.
Tovább olvasom (forrás): https://www.gea.com/en/news/trade-press/2022/gea-with-future-proof-solutions-at-drinktec.jsp